2008. – STRUČNA EKSKURZIJA U ISTRU

Nastavljajući tradiciju članovi Hrvatskog društva biljne zaštite boravili su 11. i 12. rujna ove godine na području pitome i prelijepe Istre.

Kiša i ružno vrijeme koje nas je dijelom pratilo prošle godine na putu prema Šibeniku, ove se godine na sreću nisu ponovili. Već od početka , od polaska iz Zagreba, pratilo nas je sunčano i lijepo vrijeme koje je takvo ostalo tijekom čitavog puta.  Štoviše, sunce i toplo more privukli su kupače tijekom  nekoliko slobodnih sati u Poreču.

Pa krenimo od početka. Na ekskurziju je pošlo 70-tak sudionika iako je bio prijavljen znatno veči broj. No to smo kao i uvijek mi, prvo brojne prijave, a onda objektivni i neobjektivni razlozi prvotnu brojku znatno reduciraju. Onima koji se krenuli,  prema onom što su nam nakon puta  ispričali nije ništa nedostajalo: udoban autobus, lijep i ugodan put, sunčano vrijeme i zanimljiv stručni dio puta. Autobus je iz Zagreba krenuo prema tunelu Učka, a potom prema Rovinju. Kod raskrižja prvo skretanje prema Madoni di Campo pa ponovno skretanje i prva postaja – rasadnik „Longo“. Dočekala nas je nasmijana vlasnica, naša kolegica dipl. ing. Nevia Longo koja nam je ispričala što je sve i koji su sve problemi vezani uz rasadničku proizvodnju. U ugodnoj atmosferi, uz raspravu i razgovor lijepo počašćeni ostadosmo nekoliko sati i potom nastavili put prema Poreču.

Naš slijedeči cilj bio je hotel „ Valamar Dijamant“ u Poreču. Nakon smještaja u hotelu i izvrsnog objeda slobodno smo vrijeme iskoristli kako je tko znao i umio: neki su oprobali temperaturu mora, neki su razgledavali okoliš u ugodnoj šetnji, dok su drugi isprobali kakvoću istarskog merlota i malvazije . Jedno je sigurno i svima zajedničko – svi su bili zadovoljni.

Oko 17 sati otputili smo se u Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču. Dočekao nas je ravnatelj dr. Đordano Peršurić sa suradnicima. Kolega Peršurić nas je izvjestio o povijesti Instituta, sadašnjem stanju i budućim smjernicama razvoja ove znanstvene ustanove. Kolegica Ivana Dminić pričala nam je o problematici zaštite maslina na istarskom području, a svojim vrlo emotivnim govorom i sječanjima na davne dane mladosti provedene u školi u Poreču sve na je duboko ganuo pa i rasplakao profesor Zvonimir Ostojić. Vođeni kolegicom Sanjom Radeka, direktoricom odjela za poljoprivredu pogledali smo laboratorije u institutu , podrum i poljoprivrednu školu. Na kraju smo u dobrom raspoloženju kušali izvrsna studentska i ostala istarska vina uz masline i sir.

Nakon doručka, drugi smo dan krenuli u maslinik tvrtke „Plava laguna“ gdje su nas dočekali tehnički direktor dipl.ing. Bruno Legović i kolega Dario Pavlišić, tehnolog zaštite bilja. Slušajući priču o uzgoju maslina na tom području suočili smo se sa problemima i realnošću-  razlikom u rezultatima kada se masline uzgajaju uz navodnjavanje i kada toga nema, a tijekom ljetnih mjeseci nema kiše ni vode. Jedno od najljepših stabala na svijetu zahtjeva i veliku brigu i pažnju, kako bi dala kvalitetne kapljice nadaleko čuvenog istarskog ulja.

Nakon razgovora i boravka u masliniku nastavili smo put prema prelijepom Motovunu.  Razgledali smo stari grad i potom objedovali u restoranu „M Cotić“, a zatim zadovoljni i dobro raspoloženi krenuli smo put svojih kuća.

Svima koje smo posjetili želimo napredak i ostvarenje svih težnji koje će im omogućiti zadovoljstvo i boljitak u struci i proizvodnji. Još jednom im i ovom prigodom zahvaljujemo na gostoprimstvu i vremenu koje su podijelili s nama.

Na putu kroz Istru bilo nam je lijepo, korisno, stručno zanimljivo i nadasve ugodno. Ponovno smo proveli dva dana u druženju i razgovorima što je i cilj ovakvih ekskurzija. Zadržati ćemo lijepa sječanja i uspomene do slijedećeg susreta u nekom drugom dijelu Hrvatske, slijedeće godine.

 

Predsjednica HDBZ

Prof. dr. sc. Jasminka Igrc Barčić