2009. – Stručna ekskurzija u Liku

Poštovane kolegice i kolege, članovi Hrvatskog društva biljne zaštite. Prije nekoliko godina dogovorili smo se kako  uz naš tradicionalni Seminar biljne zaštite koji se svake godine organizira u veljači, Društvo treba organizirati i stručne ekskurzije na kojima bi se članovi još više zbližili u opuštenijoj i ugodnoj atmosferi.

Tako je ove godine 10. i 11. rujna, nas 71 krenulo put naše lijepe, kršne Like s ciljem upoznavanja šuma i zaštitarskih problema u šumama na području Sjevernog Velebita i Krasnog. Kao što je razvidno domaćini su nam bili  kolege šumari pod dirigentskom palicom našeg dopredsjednika profesora Milana Glavaša komu se i ovom prigodom još jednom zahvaljujemo na svim naporima koje je učinio da bi ova ekskurzija uspjela. A uistinu je uspjela, toliko dobro da nam je svima bilo žao što se vraćamo u Zagreb.

Iz Zagreba smo krenuli  u rane jutarnje sate autoputom prema Splitu od kojeg smo se odvojili na izlazu Otočac. Od tuda smo krenuli putem Krasnog, malog mjestašca sa oko 600 stanovnika koje se utaborilo na 700 – 800 metara nadmorske visine. U Krasnom obitava stanovništvo bunjevačkog podrijetla, a govor im je mješavina štokavskog i ikavskog. Stigavši u veseloj atmosferi u Krasno smjestili smo se  u pansionu Jure i Šumariji Krasno. Dočekali su na široki lički osmjesi obitelji Katice i Milana Samaržije, uštipci, pršut i naravno lička „šljiva“. Za smještaj u Šumariji Krasno zaslužan je gospodin Miljenko Tomaić. Nakon okrepe, dobro raspoloženi krenuli smo put  Štirovače i prašume Klepina duliba. Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom 1998/1999. g., a prostire se na 10 927 ha. Kako nam reče profesor Glavaš Štirovača je posebna vegetacijska oaza sa prirodnim izvorom vode i gospodarskim zgradama koje pripadaju Šumariji Krasno. Klepinu dulibu tvori jelo-bukova šuma na površini od 120 ha. Ova je prašuma iznimno interesantna biolozima i mnogim stručnjacima zbog specifičnosti  edafskih, klimatskih, biljnih i životinjskih vrsta i osobina. Riječi dobrodošlice uputio na je predsjednik Hrvatskog šumarskog društva mr. sc. Petar Jurjević i dipl. inž. Tome Devčić upravitelj šumarije Krasno. Stručno upoznavanje s prašumom Štirovača otpočeo je mr. sc. Vlado Skorup, a nastavili su profesor Glavaš i kolega prof. Boris Hrašovec koji nas je upoznao s tamošnjim  velikim problemom – potkornjacima. Lijepo sunčano vrijeme dalo je posebnu draž šetnji šumom. Naravno da smo svi u mašti priželjkivali sresti bar neku životinju: lisicu, medu, vuka. Želja nam se ostvarila kada nam je pred autobus najednom istrčao mali medo, prešavši s jedne na drugu stranu ceste. Radosni poklici pratili su nas do izvora pitke vode i nezaboravnog gulaša od divljači koji su nam pripremili gospoda Jurica Glavaš i Marin Vukelić.

Na dijelu puta pratio nas je i gospodin Joso Cvitković, reporter radio Otočca koji je svojim mikrofonom zabilježio utiske sudionika naše ekskurzije.

Nakon večere preselili smo se u prostorije NP „Sjeverni Velebit“ gdje su nas dočekali dobro raspoloženi članovi KUD-a „Čuvarice ognjišta“ sa programom specijalno pripremljenim za nas. Riječi dobrodošlice uputila nam je voditeljica KUD-a gospođa Zora Vukelić. Bilo je uistinu lijepo i veselo. Za još bolju atmosferu pobrinuo se profesor Glavaš koji nas je oduševio svojim recitatorskim i glumačkim sposobnostima.

Drugi je dan otpočeo posjetom Šumariji Krasno. Ova je šumarija najstarija u Hrvatskoj i jedna od najstarijih u Europi utemeljena 1765. godine. U njoj su radili brojni stručnjaci koji su obilježili šumarstvo ovog područja, a i mnogo šire. Salu za predavanja osigurao je ravnatelj NP „Sjeverni Velebit“ gospodin Milan Nekić. O nacionalnom parku prekrasno je predavanje održala gospođa Svjetlana Lupert-Obradović.

Nakon šumarije posjetili smo siranu „Runolist“ čiji su vlasnici Ankica i Vlado Tomaić. Kušali smo, ali i nakupovali odličan lički sir, krasnarski sir, škripavac, skutu i druge proizvode. Za kakvoću ovih proizvoda vlasnici sirane primili su brojna priznanja i brojne zlatne medalje.

Oduševio nas je Šumarski muzej koji je otvoren 2005. godine, a danas ga vodi gospođa Marija Samaržija. U muzeju se nalazi oko 250 eksponata vezanih na život ovog kraja, bilje, životinje, običaje i dr.

Za sve šumarijske usluge kojih uistinu nije bilo malo suglasnost je dao dipl. inž. Jurica Tomljanović, Upravitelj uprave šuma podružnica Senj, kojem se i ovom prigodom zahvaljujemo.

Naš je posjet ovom dijelu Like završio u Svetištu Majke Božje od Krasna. Obilježavanje Svetišta datira od 1219. godine, a crkva je stara oko 350 godina. Svake godine posjećuju ga brojni hodočasnici koji osim u prelijepoj crkvi, na 1000 m nadmorske visine uživaju i u pogledu na cijeli okoliš.

Oduševljeni krajolikom, toplinom ljudi koju su nam pružali na svakom koraku krenuli smo kući, veseleći se novom susretu, novoj ekskurziji i novom druženju.

Predsjednica HDBZ

Prof. dr. sc. Jasminka Igrc Barčić