2007. – Stručna ekskurzija u Šibenik

Nakon posjeta gradu heroju Vukovaru, članovi Hrvatskog društva biljne zaštite krenuli su u drugi dio naše prelijepe domovine. Odluka je donesena da se posjeti srednja Dalmacija, tj. šibensko područje.

Pozitivni učinci posjeta Vukovaru udvostručili su broj sudionika ovog putovanja. Iako je bilo prijavljeno 94 članova društva, gripa i viroze smanjili su brojku na 79. Na početku putovanja jaka kiša i vjetar malo su nas umirili i pokunjili. Činilo se kako od naših šetnji vinogradima i prelijepim dalmatinskim pejzažima neće biti ništa. No kao i uvijek, vrijeme može biti jako ćudljivo. Nakon proloma oblaka koji nas je pratio sve do iza tunela Sveti Rok, odjednom se nebo razvedrilo i na prijelazu rijeke Krke kod Šibenika dočekalo nas je i sunce.

Prva stanica: vinarija Dalmacija vina Split u Drnišu. No nismo odmah ušli u vinariju,  proslijedili smo na vidikovac iznad Drniša iz kojeg se pruža prekrasan pogled na vinograde i cijelo drniško područje. Potom smo se spustili u vinograd i razgledali čokote, naravno tražeći bolesti i štetnike, te simptome i posljedice njihova djelovanja. Direktor vinarije gospodin Tvrtko Topić dipl. ing., upoznao nas je sa povijesti vinarije, uzgojem vinove loze i problemima koji se javljaju u zaštiti. Zadovoljni, uputili smo se u vinariju gdje su nas dočekali savjetnik direktora dipl.ing. Ante Anušić, voditelj podruma dipl. ing. Stanko Dumančić i voditeljica proizvodnje kvasine dipl. ing. Marija Mamić . U ugodnom stručnom, ali i prijateljskom razgovoru, uz čašicu dobra vina i pršut, vrijeme je proteklo vrlo brzo.

Put smo nastavili prema Šibeniku, točnije hotelima Solaris. Nakon objeda i kratkog odmora poslijepodne nas je čekao stručni dio.

U prvom dijelu održana su 4 izlaganja:

  1. dr. sc. Sonja Kačić: „Primjena GIS-a u utvrđivanju prostorne distribucije maslinine muhe i maslininog moljca“
  2. dr. sc. Miro Katalinić: „Istraživanje i razvoj okolišu povoljnih metoda u zaštiti masline od štetnika“
  3. dr. sc. Katja Žanić: „Štitasti moljci na voćarskim kulturama“
  4. dipl. ing. Gordana Kožarić Silov:“ Aktualnosti u zaštiti bilja na području Šibensko-kninske županije.

Nakon izlaganja uslijedila je duga i živa rasprava u kojoj su sudionici izrazili svoje mišljenje i prijedloge o brojnim problemima koji se javljaju u zaštiti masline ali i vinove loze, povrća i dr.

Drugi smo dan nakon doručka krenuli put Benkovca. Vinarija Benkovac dio je tvrtke Badel 1862. Dočekali su nas direktor dipl. ing. Mario Zrilić, rukovoditelj proizvodnje dipl. ing. Željko Pavlović i voditelj objekta Korlat dipl. ing. Božo Škara. Susret s vinogradima podignutim na kamenu bio je zadivljujući, a pogled na njih izazvao je strahopoštovanje. I da nije bilo što je bilo, da nismo skoro ostali bez autobusa koji se zamalo prevrnuo i ostao u blatu, doživljaj bi bio potpun samo s jedne strane. Ovako ćemo sjećajući se Drniša i vinograda, uvijek pomisliti i na autobus koji nakrenut sve više tone u blato, na naše očajne poglede i traženje pomoći. Na kraju se sve dobro završilo, a uz pomoć kolega iz Drniša autobus je čist i čitav, spreman čekao povratak u Zagreb.  Saznali smo sve o mukotrpnom podizanju vinograda na kamenu, o zaštiti koju ponekad nije lako provesti, o problemima, strepnjama i nadama i poželjeli kolegama puno uspjeha i dobre kapljice u čašama. Uz pršut, drniški roze i ugodan razgovor vrijeme je proletjelo u trenu. Zajednička slika, stisak ruke i doviđenja do slijedećeg susreta.

Svi sudionici ove stručne ekskurzije složili su se kako su ovakva druženja i potrebna i korisna, ali nadasve prijateljska i lijepa.

Nadam se i vjerujem kako ćemo i dogodine biti zajedno u nekom drugom dijelu naše lijepe domovine.

Hvala svima što su s nama dijelili svoje vrijeme, svoje misli i ideje i što ćemo i opet nekom drugom prigodom biti zajedno.

Predsjednica HDBZ

prof. dr. Jasminka Igrc Barčić